Naujienos
Kodėl verta rinktis MATJES silkę ir kuom ji įpatinga?
2023 08 04
Kodėl verta rinktis Matjes silkę?
Kuo skiriasi Matjes silkė nuo įprastų silkių?
Matjes silkė iš įprastų silkių skiriasi tuo, kad sužvejojamos labai jaunos silkutės, dar nesulaukusios lytinės brandos. Šių silkučių žvejojimo periodas labai trumpas ir trunka tik 2 mėnesius metuose – gegužės - birželio mėnesiais. Lyginant su įprasta silke, Matjes silkučių skonis yra švelnesnis, jos yra riebesnės. Šios silkutės specialiai apdorojamos sūryme taip išsaugant subtilią tekstūrą ir skonį.
Beje šaldymas – puikus konservavimo būdas. Nereikalingi jokie konservantai ir stabilizatoriai, produktas natūralus ir sveikas. Išsaugotos visos naudingos žmogui maistinės savybės žuvyje.
Šaldyta ar marinuota silkė – ką rinktis?
Marinuota silkė – tradicinis silkės konservavimo būdas, ypač populiarus Skandinavijos ir Šiaurės Europos regionuose. Nors jame lieka naudingų maistinių medžiagų, reikia atsižvelgti į keletą dalykų:
- Marinuotos silkės maistinė sudėtis gali skirtis priklausomai nuo recepte naudojamų pagardų.
- Silkėje lieka naudingų medžiagų, tačiau atsiranda papildomi priedai kaip rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, antioksidantai, konservantai.
- Šaldyta silkių filė neturi jokių papildomų priedų – tai natūralus produktas, kuris atlaidinus turi visas šviežios silkutės maistingas ir naudingas medžiagas be jokių priedų. Šaldymas yra natūralus konservavimo būdas.
- Marinuotų silkių privalumai – greitas vartojimas, atsidarai ir valgai. Dažniausiai paruošiamos prekyboje su priedais, daržovėmis ir pagardais.
- Marinuotų silkių minusai – šalia atsiranda nepageidaujami priedai, kaip rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, antioksidantai, konservantai, cukrus ir druska. Per didelis druskos kiekis gali būti netinkamas asmenims, sergantiems hipertenzija arba tiems, kurie bando sumažinti druskos suvartojimą.
Šaldytų Matjes silkių filė privalumai:
- Natūralus produktas, švelnaus skonio, riebios. T.y. išlieka natūralus silkutės skonis ir struktūra. Tai tvirtos struktūros žuvies filė.
- Išlieka visos naudingos medžiagos randamos žuvyse
- Be jokių papildomų priedų, jokių cukrų ar stabilizatorių.
Šaldytų Matjes silkių trūkumai:
- Reikia skirti bent 30 min silkės filė atlaidinimui.
- Rekomenduojama suvartoti per kelias valandas paruošus patiekalą.
- Rekomenduojama laikytis temperatūrinio režimo jei atlaidinus valgyti planuojama vėliau.
- Gali pasitaikyti kauliukai – kadangi nėra priedų galinčių suardyti žuvies kauliukus, smulkūs jaunos silkutės kauliukai tikrai bus.
Matjes silkė, turinti turtingą istoriją ir unikalų gamybos procesą, yra delikatesas, kuris skiriasi nuo paprastos silkės. Švelnus ir subtilus skonis bei naujos gamybos technologijos, atitinkančios šiuolaikinį skonį, užtikrina, kad šis europietiškas delikatesas traukia ne tik gurmanus, bet ir sveikos mitybos entuziastus.
Ir nesvarbu, ar mėgaujatės ragaudami tik atšildytą Matjes silkutę, ar ruošiate su pagardais, Matjes silkė yra tikras malonumas, kurį verta paragauti!
Matjes silkės istorija
Matjes silkės istorija prasideda nuo 1380 m., kai Nyderlandų provincijoje buvo išrastas silkių fermentavimo būdas. Jo metu pašalinamos silkės žiaunos ir dalis vidurių paliekant tik kasą. Kasoje esantys fermentai atlieka pagrindinį vaidmenį fermentuojant silkės minkštimą ir priduodant silkutei unikalaus skonio.
Anksčiau Matjes silkė būdavo daug sūresnė, tačiau nuo 1980 metų Nyderlanduose pradėta reikalauti šaldyti silkę (tokiu būdu neutralizuojami natūralioje mitybos grandinėje buvę parazitai). Pradėjus silkę šaldyti, silkė mažiau sūdoma (naudojamas tik natūralus jūros vandens sūrymas), todėl Matjes silkė tampa dar švelnesnė ir gaivesnio skonio.
Šiuo metu Matjes silkės technologija nedaug pakito - silkė išvaloma, konservuojama druskoje ir brandinama medinėse statinėse, suteikiant jai unikalų skonį. Tada fasuojama taip pat tradiciškai - šaldant.
Anksčiau Matjes silkė būdavo daug sūresnė, tačiau nuo 1980 metų Nyderlanduose pradėta reikalauti šaldyti silkę (tokiu būdu neutralizuojami natūralioje mitybos grandinėje buvę parazitai). Pradėjus silkę šaldyti, silkė mažiau sūdoma (naudojamas tik natūralus jūros vandens sūrymas), todėl Matjes silkė tampa dar švelnesnė ir gaivesnio skonio.
Šiuo metu Matjes silkės technologija nedaug pakito - silkė išvaloma, konservuojama druskoje ir brandinama medinėse statinėse, suteikiant jai unikalų skonį. Tada fasuojama taip pat tradiciškai - šaldant.